Recent Posts

3 Ekim 2010 Pazar

KURU SEBZE DOLMASI



Ben geldim.
Nihayet uzun bir aradan sonra tekrar buradayım.

Yokken neler oldu?
Gece gündüz demedim çalıştım...
Karşılığında kendime araba hediye ettim.
Berfu'muzu evlendirdik. Yazılara ara verme sürecinin başlaması o yoğunluğa denk gelir hatta...
Düğün öncesi kına için Mersin'deydik. Düğün için İstanbul'a geri döndük.
Eren'imizi evlendirdik; Adana'ya gittim.
Bayramda Mersin'deydim.
Gonca'mızı evlendirdik; Adana'ya gittim.
Koskoca yaz tatilinde sadece bir haftasonu Bozcaada'ya gittim; tatil bu yani.
Biraz daha kilo verdim. Böylece toplam 12 kiloya ulaştım, yuppi!
Sonra bir haftasonu iş için Sapanca'ya gittim.
Durumdan da anlaşılacağı gibi boş kaldığım her an dinlendim veya nefes almak için kendimi dışarı attım.


Bir düşündüm de, birkaç aylık yaz mevsimi içine bayağı fazla ufak gezi sığdırmışım. Ailece gezmeyi çok severiz zaten; yurdumdaki her memleket bizim için bir değer, her insandan öğrenecek bir şey var.
Acayip de kolay adapte oluruz. Evlerindeki keyifli sofralarına davet ederler.
Annemler Batman'dayken öğrendiğim bir yemek...
Çok da zahmetlidir aslında; ama madem bu kadar arayı açtım, abidik kubidik bir şey yapmayayım dedim.
Ön hazırlık, fotoğraflar, fotoğrafların düzenlenmesi, pişme süresi derken tüm günümü aldı.
Ama bence değdi.


Ne lazım?
Yaklaşık 50 adet kurutulmuş sebze (Patlıcan-kabak-biber)
1/2 kg kuzu eti (kıvırcık kuzudan, böylece kokmuyor. Minik minik doğradım)
1 demet taze reyhan
1 demet maydonoz
2 soğan
6-7 diş sarmısak
7-8 tane yeşil biber ( Ben tombul köy biberlerinden kullandım)
1 tane domates
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı nar ekşisi
1/2 su bardağı zeytinyağı (Yağlı güzel oluyor hiiiç laf etmeyin!)



Nasıl yaptım?

1. Kuru sebzeleri ayrı ayrı 15'er dakika suda haşladım. Süzüp, soğuk sudan geçirdim.
2. Tüm iç malzemelerini minik minik doğrayıp karıştırdım.
3. Üzerlerinde biraz boşluk bırakarak gevşek gevşek doldurdum. Sebzelerin ağızlarını kapatıp tencereye dizdim.
4. Üzerine ağırlık yapması için tabak koyup, tencerenin yarısına kadar su koyup pişirdim.
Pişmesine yakın da Batman'dan getirdiğim tane sumaklardan bir avuç kaynatıp, sumak ekşisini de tencereye döktüm.
5. 5 dakika daha pişirip altını kapattım.

14 yorum var:

Abdullah Aksoğan dedi ki...

1 porsiyon alabilirim ... :P

Adsız dedi ki...

ellerinize saglık cok guzel gorunuyor,eminim tadı da oyledir.artık eskisi gibi televizyonlardan takip edebimiyoruz sizi:)

TuTsİ dedi ki...

Hoş geldin :)
Görüntüsü bize tadı sana,bizde pek sık yapılmasada olunca doyamıyoruz dolmaya

Miyaw dedi ki...

oh yaaa memicanım dönmüş! kaldıysa akşam gelip yiyebilirim :D

Meriç dedi ki...

Oyyy Miyaw'cım hiç kalmadı malesef :)
Dün akşam itibariyle bitti. Ama gelip yardım ederim, yeşillikleri ben yıkarım, doğrarım diyorsan yine yaparız canım :)

Adsız dedi ki...

betulay der ki;
ellerine sağlık memican! hadi kabak çiçeği dolması da yaap..ben çok sevdim yahuu..ilginç bi deneyimdi :)

Meriç dedi ki...

Yaparız canım, onu da yaparız. Ama önce kabak çiçeği bulmak lazım :)

SerpiL dedi ki...

bu blog nefisssssss

lezzetadası dedi ki...

ellerinize sağlık tarifinizi pardon bütün tariflerinizi çok beğendim :)) bloğunuzu izlemeye aldım bende beklerim. seviler...

Erdem dedi ki...

blog'unu cok begendim meric, tebrik ederim! ahcilik ve edebiyat yetenegini konusturmussun :) takipcisi olacagim :)

Zuzu dedi ki...

Once header ina asik oldum sonra yazilarina muthis! nasil haberdar olamamisim ki bu zamana kadar kahretsin beni =)

Zuzu dedi ki...

ayrica miyav ima da cok olsun =) hic haber vermiyor =D

Meriç dedi ki...

Çoook teşekkürler zuzucum, beğenmene çok sevindim gerçekten. Header'ımı kendim yaptım bu arada :) Miyaw da aslında acaip destekliyor ve öneriyor blogumu ama denk gelmemiş sanırım. Bi dakka gaza geldim, hemen yeni yazı yazacağım :)

Adsız dedi ki...

aaaaagzim yuzum dilim damagim aktı! midem kendini ogutmeye basladı aksam aksam! muhtesem gorunuyo. yok boyle bise. ellerine saglik