Recent Posts

19 Şubat 2012 Pazar

   BABİŞİN YUMİŞ EKMEĞİ




Babamla 2 yıldır iyice ekmek yapmaya sardık. Yani 2 yıldır dışarıdan hemen hemen hiç ekmek almıyoruz... Pardon almıyorduk! 

Taa ki bizim ekmek makinasının karıştırma bıçakları esrarengiz şekilde kaybolana kadar! Mutfağı geçtik, odalara kadar baktık da bulamadık. Esse sen nasıl bir markaymışsın, nasıl ziyan bir servisin varmış ki, ufacık bıçaklar kaybolunca koskoca Essenso ekmek makinamızı kullanamaz olduk. Çıkarıp bize 2 bıçak veremedin.

Dışarıdan aldığımız ekmeklere alışmaya çalışırken, sıcak ekmek kokusunu unutmaya çalışırken,  o tadı başka ekmeklerde arayıp dururken günler günleri kovaladı. Koskoca 3 ay geçti, artık yeter dedik ve bir haftasonu tesadüfen Arçelik ekmek yapma makinasını gördük. Baktık iki tane haznesi var, siparişi verdik gitti. 

Oooh artık gelsin tam tahıllılar, çavdarlar, köy ekmekleri... Bir mutluyuz bir mutluyuz :) Sanki dünyanın en önemli aletine sahip olduk. Hem de karıştırma bıçakları bizim eski Essenso ekmek yapma makinasına da uyuyor!

Normalde biz de marketlerden hazır unlardan alıyorduk. İçinde maya olan veya olmayan versiyonların hepsini denedik. Başarısız da olduğumuz oldu, çok nefis sonuçlar da aldık. Deneye deneye kendimize özel tarifimizi bulduk. Babam buldu yani.

Geçenlerde babam Suadiye Ekmek Fırını'ndan un istemiş. :) Bu ekmek yapma mevzusu bizim için önemli olay a dostlar. Saolsunlar bir poşet dolusu vermişler. Para mara da almamışlar. İşte buradaki bu mahalle kültürünü seviyorum yahu! 



Cumartesi sabahı hemen unumuzla işe koyulduk. Bu tarifi başka yerde okuyabileceğinizi sanmıyorum. Çünkü dediğim gibi deneye deneye bulunmuş bir reçete...



Ne lazım?

4,5 cup ekmek unu (fırından veya marketten alacağımız mayasız herhangi bir ekmek unu olabilir)
320 ml sıvı:

 - 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  - 2 çorba kaşığı yoğurt
  - Üzerine su eklenecek
2 çay kaşığı tuz (eğer ekmek ununuz tuz içeriyorsa, ekstra tuz eklemeyin)
4 çay kaşığı toz şeker

2 çay kaşığı Dr.Oetker instant maya
Birkaç damla limon suyu

Not: Bu malzemeler ile bir büyük somun yapabilirsiniz. Yani tek hazneli bir makinaya hepsini koyabileceğiniz gibi, iki hazneli makinaya da paylaştırabilirsiniz.



Nasıl yaptık?

1- Önce ekmek bıçaklarının takıldığı milleri zeytinyağı ile hafifçe yağlıyoruz, sonra bıçakları takıyoruz. (sonradan kolay çıkması için)
2- Ölçü kabımıza yoğurt, zeytinyağı, tuz ve şekeri koyuyoruz. Sonra üzerini 320 ml'ye gelecek kadar  oda sıcaklığında su ile tamamlıyoruz. Tüm sıvıları iyice karıştırıyoruz. 
3- Sıvı karışımını ekmek makinasının haznesine boşaltıyoruz.
4- Üzerine unumuzu koyuyoruz.
5- Unun ortasını açarak instant mayayı ekliyoruz.
6- Mayanın üzerine 2-3 damla limon damlatıyoruz.



7- Ekmek yapma makinasının STANDART ayarını seçip düğmeye basıyoruz. (Bu ayar yaklaşık 3 saat 20 dakikalık bir programdır)
8- Çok sıcakken dilimlemek olmaz. Biraz ılımasını veya soğumasını bekleyip dilimliyoruz. Sonra afiyetle yiyoruz. 



2 yorum var:

-Mir. dedi ki...

"Yaaa sevgilim biz de almaliyiz !" dedim. Oysa yarin gelecek kahve makinemizi koymaya bile yerimiz yok inanir misin? :)
Cok begendik, Mert ozellikle header'i ve tarifi begendi.
Seni cok cok opuyoruz <3 En kisa zamanda yeni eve gecmeyi ve ekmek makinesi almayi diliyoruz.

Not: Biz de mi Arcelik alalim? Sen bu olaya kadar pek memnundun Esse'den?

Mir& Mert

Meriç dedi ki...

Aaaa o kahve makinasını aldınız mı??Süper! :)
Arçelik, Esse'den daha başarılıymış Bal ailesi, siz de Arçelik alın. Yer konusunu da sıkıntı etmeyin, neticede ömür boyu o evde oturacak değilsiniz di mi? Öptüm sizi :)