Recent Posts

24 Şubat 2012 Cuma

NEKTARİNLİ TERS YÜZ KEKİ


Geçen doğumgünümde, iş yerime çok güzel bir paket geldi. Minnoşum yememiş, içmemiş, düşünmüş, taşınmış, bilenlere danışmış, çok ünlü bloggerlar ile yazışmış ve bana Türkiye'de pek bulunmayan (veya zor bulunan) bir yemek kitabı getirtmiş: Dorie Greenspan, From my home to yours.

Başucuma koydum, her gece yatmadan okuyup durdum. Ne zamandır denemeyi istediğim ters yüz keki görünce de kafaya koydum. Taaa geçen yaz yapıp fotoğraflarını çekmiştim ama işten güçten yayınlamaya fırsatım olmamıştı. Kısmet bugüneymiş dostlar.

Ben biraz değiştirdim tabii, orijinal tarife Dorie Greenspan'in web sitesinden ulaşabilirsiniz. Ha ulaşamazsanız da söyleyin sevdiceğinize, uğraşsın emek versin, size bu kitaptan getirtsin :)



Ne lazım?

3-4 adet nektarin (soyulup, ince ince dilimlenecek)
1 cup un
1 çay kağığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın
14 kaşık tuzsuz tereyağı
1 cup'tan 2 çorba kaşığı eksik şeker
2 yumurta
1/3 cup süt
Birkaç damla Dr.Oetker vanilya aroması (eğer yoksa anam-babam usulü şekerli vanilin kullanabilirsiniz)
Üzerine parlaklık vermek için reçel suyu (ben şeftali reçeli kullandım)




Nasıl yaptım?

1- Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başladım. Küçük yuvarlak kalıba pişirme kağıdı yaydım.
2- 6 kaşık tereyağını ve 6 kaşık şekeri tavaya alıp erittim. Bu karışımı kalıbıma döktüm.
3- Tereyağlı karışımın üzerine, soyup dilimlediğim nektarinleri dizdim.
4- Diğer tarafta un, kabartma tozu, tarçın ve tuzu karıştırdım. Eleseniz iyi olur ama ben nedense bu ayrıntıyı hep atlıyorum, olaya dan dun giriyorum her seferinde!
5- Geri kalan 8 kaşık tereyağını çırpmaya başladım. Eritmeden çırpıyoruz burada, yumuşak tereyağını kremsi kıvama getiriyoruz. Üzerine kalan yarım cup şekeri koyup bir dakika daha çırptım.
6- Yumurtaları ve vanilyayı ekleyip biraz daha çırptım.
7- Mikserin hızını düşürüp, önceden karıştırdığım kuru malzemelerin yarısını ekledim.
8- Sütü de ekleyip kalan kuru malzemeleri de kaba boşalttım. Un görünmeyene kadar çırpmaya devaö ettim. Yani yaklaşık 1dk daha.
9- Kek karışımını nektarinlerin üzerine yaydım. Kek karışımı biraz katı oluyor, endişeye gerek yok, bu normal bir durum. Spatula ile iyice yaydıktan sonra artık fırına koyabiliriz.
10- Kekin üzeri altın sarısı bir görünüm alıp, içine soktuğumuz kürdan temiz çıkana kadar pişirmek lazım. Yaklaşık 40-45 dakika sürebilir.




11- Fırından çıkınca bir 5 dakika bekleyip, çok soğutmadan ters çevirdim. Üzerine de reçel suyunu sürdüm. Reçel suyu yerine sıcak suyla karıştırdığınız toz jölelerden de sürebilirsiniz.
12- Vanilyalı dondurma ile servis edilirse, akıllara zarar olabilir.






0 yorum var: